13.8.15

Tűzszünet Izrael és a Hamasz között?
Mint a Londonban megjelenő ”Al-Hayat”napilap jelenti, Izrael elméletileg beleegyezett egy 7-10 éves tűzszünetbe, cserébe a két izraeli polgári személy szabadon engedéséért és a két katona testrészeinek visszaszolgáltatásáért.


Az ötlet Tony Blair és Haled Mashal dohai(Katar)találkozóján merült fel.
Tony Blair már nem a “négyek”képviselője miután erről a megbizatásáról nemrégiben lemondott, de továbbra is élvezi az USA,az EU,az arabok és Izrael szinte korlátlan bizalmát.
A tűzszünet ügyében Tony Blair találkozott A-Sziszi egyiptomi elnökkel,az egyiptomi hírszerzés főnökével és Abdallah jordán király biztonsági főtanácsadójával.

A tűzszüneti tervezet ezen kívül tartalmazza egy tengeri folyosó megnyitását Ciprus és Gáza között, valamint a gázai blokád feloldását.

Palesztin forrás szerint az egyezményig még hosszú az út, miután Izrael előfeltételként szabta a két polgári személy szabadonbocsátását és a testrészek visszaadását.

12.8.15

Olasz parlamenti székből - izraeli nagyköveti székbeBinjamin Netanjahu miniszterelnök és külügyminiszter kinevezte Izrael római nagykövetének Fiamma Nirenstein-t.
Nirenstein 2008 áprilisától 2013-ig Berlusconi pártjának parlamenti képviselője volt.
Többek között az olasz parlament külügyi bizottságának elnökhelyettesi funkcióját töltötte be.
2011-ben megválasztották a világ zsidó parlamenti képviselőit tömörítő szervezet (ICJP) elnökének.
Mai napig állandó rovattal van jelen az Il Giornale napilapban, e mellett saját rádióprogramja van.
Nirenstein eddig tíz könyvet jelentetett meg olaszul és kettőt angolul.
2013 májusában alijázott.

Nagyköveti kinevezése után lemondott olasz állampolgárságáról.

Forrás: ynet

Az Obama kormányzat a palesztinok oldalán
11 izraeli család(izraeli-amerikai állampolgárok)kártérítési pert indított amerikai bíróság előtt a Palesztin Hatóság ellen.A kereset 2001-2004 közötti időszakra vonatkozott, amikor is az említett családok tagjai öngyilkos merényletek áldozatai lettek.Részben életüket vesztették részben súlyosan megsérültek.
Az év februárjában született ítéletben az esküdtszék egyhanúlag jogosnak találta a keresetet és 218.5 millió $ kártérítést ítélt meg.Terrorügyekben az amerikai törvények szerint az összeg automatikusan háromszorozódik,tehát összesen 655 millió $-t kell fizetni.
A Palesztin Hatóság fellebezést nyújtott be.A felperesek ügyvédei erre azzal a kéréssel fordult a bírósághoz,hogy havi 30 millió $ óvadékot szabjon ki az alperesre, az eljárás idejére.(Ez nem szokatlan az amerikai bírósági gyakorlatban és azt a célt szolgálja,
hogy az alperesnek ne legyen érdemes az időt húzni.)
Erre reagálva tartotta szükségesnek az igazságügyminisztérium,hogy szakvéleményt nyújtson be a bíróságnak amely ellenzi az óvadékot,mert az a Palesztin Hatóság gazdasági összeomlásához vezet.
Antony Blinken külügyminiszterhelyettes azt mondta,hogy a Palesztin Hatóság összeomlása nagy biztonsági kockázatot jelentene a palesztinok,Izrael és az egész körzet számára.
Kent Jalovic az egyik felperes ügyvédje erre reagálva mondta,hogy szép,hogy az amerikai kormány a szakvéleményben legalább elismeri a felperesek jogát a kártérítésre, de nem emlékszik,hogy valaha is elítélték volna a Palesztin Hatóság által a börtönben ülő terroristáknak havi járandóság fomájában kifizetett óriási összegeket.

Forrás: Makor Rishon

11.8.15

John Kerry nem olvasta az atom-egyezmény titkos mellékleteit


A szenátus katonai bizottságának ülésén Tom Cotton  republikánus szenátor néhány kérdést intézett John Kerry külügyminiszterhez. (Hivatalos amerikai szóhasználat szerint a minisztertanács titkára.)
Azt hiszem, az élvezet kedvéért érdemes, legalább is a kérdések és válaszok többségét, szó szerint is idézni.

Cotton: “Kerry titkár úr! Olvasta ön a két szerződés szövegét?”
Kerry: “Nem, nem olvastam.”
Cotton: “Valaki a munkatársai közül olvasta ezeket az ügyiratokat?”
Kerry: “Azt hiszem...lehetséges, hogy egyvalaki legalább olvasta, de nem vagyok biztos benne.”
Cotton: “Hogy hívják az illetőt?”
Kerry: “Lehetséges...én nem tudom biztosan,de lehetséges, hogy ez Wendy Sherman, de ezt nem tudom biztosan.”
Cotton: “Sherman asszonyon kívül van tudomása arról, hogy valaki más amerikai kormánykörökből olvasta ezt az egyezményt?”
Kerry: “Nincs róla tudomásom, nem hiszem.”
Cotton: “Bizonyos információk szerint abban az egyezményben, amely Parcsinnal foglalkozik, a katonai bázissal, ahol atombomba kísérleteket folytatnak, az szerepel, hogy Irán maga gyűjtheti be a vizsgálati mintákat és maga továbbítja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek - ez olyan, mintha egy futballjátékos maga vesz magától vizeletmintát és maga küldi el drogvizsgálatra.
Ön meg tudja erősíteni, vagy cáfolni, hogy az ügyiratok ezt tartalmazzák?”
Kerry:”Ezen az ülésen nem áll módomban.”
Cotton: “Miért nem áll módjában jóváhagyni, vagy megcáfolni az ügyiratok ilyen irányú tartalmát a nyilvánosság előtt? Miért titkosak? Ezek nem az amerikai kormány titkos iratai. Az ajatollahok pontosan tudják, hogy mi van benne.”
Kerry: “Nincs felhatalmazásunk nyilvánosságra hozni a titkos ügyiratok tartalmát, amit  Nemzetközi Atomenergia Ügynökség egy másik országgal kötött.”
Cotton: “Ez azt jelenti, hogy az ajatollahok tudják mi van az egyezményben, az amerikai közvélemény pedig nem”

Forrás: Makor Rishon

10.8.15

Izraeli - török együttműködés Asszad ellen?


A legnagyobb példányszámú török napilap, a Sabah (reggel) ma reggel hosszú interjút közölt Amira Urun-nal, az ankarai izraeli nagykövetség vezetőjével.


Az első kérdés a török-izraeli viszonyra vonatkozott, melyre Urun így válaszolt:  “Egy folyamat közepén vagyunk. A külügyminisztérium új főtitkárának Dori Gold-nak első dolga volt török kollégájával találkozni, ami kétségtelenül pozitív fejlődést jelez.”


Urun, további kérdésekre válaszolva, többek között elmondta, annak ellenére, hogy  a Hamasz megítélésében különbség van Izrael és Törökország között, Izrael együttműködik Törökországgal egy gázai kórház felépítésében.


Az interjú legérdekesebb része azonban a szíriai helyzetre vonatkozott. “Véleményünk szerint Asszad régen elveszítete legitimációját. Ő egy bűnöző, aki romokba döntötte Szíriát. ezért azt gondoljuk, hogy nem lehet része a szír probléma megoldásában.”


Ilyen nyilatkozat hivatalos izraeli személy szájából még soha nem hangzott el,  amellyel valamelyik harcoló fél legitimációját vitatja.

Meg kell jegyezni, hogy a kérdéses újság közel áll Erdogánhoz és tudvalevő,  Erdogán az első perctől Asszad eltávolításán dolgozik.


Érdemes megjegyezni, hogy Oroszország már egy ideje olyan szíriai béketerven dolgozik, amely Asszad rendszerét meg kívánja őrizni (de Asszad nélkül) azokon a területeken, amelyeket ma is birtokol. Asszad mérsékelten iszlamista ellenfelei szintén az eddig elfoglalt területeket birtokolnák, a Hezbollah visszatérne Libanonba és mindannyian közösen fordulnának az ISIS ellen.


Forrás: Walla

9.8.15

Svéd állampolgárt tartóztattak le Izraelben kémkedés gyanújávalMint arról az összes izraeli hírközlő szerv tudósít, az elmúlt hónapban a lodi repülőtéren letartóztatták Hasszan Halil Hizran libanoni származású svéd állampolgárt, a Hezbollah javára való kémkedés gyanújával.
Hizrant 2009-ben libanoni látogatása alkalmával szervezték be,majd 2011-ben és 2013-ban is találkozott Libanonban a Hezbollah embereivel.

Néhány kisebb feladat után azt a megbizatást kapta,hogy utazzon Izraelbe és kiséreljen meg beszervezni olyan izraeli arabokat akiknek kapcsolatai vannak zsidókkal, lehetőleg a hadsereg,a biztosági és állami szervek tagjaival.
Feladatul kapta még,hogy derítse fel azokat a helyeket, ahol rendszeresen katonák csoportosulnak és ahol katonai bázisok vannak.
Megbízták még,hogy a lodi repülőtéren figyelje meg a beléptetési rendszert,a biztonsági intézkedéseket és az útlevélvizsgálatot.

Hizran tevékenységéért 2009-ben 2300$-t 2011-ben 800$-t kapott.

Az izraeli hatóságok hivatalból értesítették a megfelelő svéd szerveket.

Izraeli ihletésű kínai vadászgépek Iránnak
Még meg sem száradt a tinta az atomegyezményen,az európai országok és Oroszország egymás sarkát tapossák a zsíros iráni kereskedelmi és fegyverüzletekért.
Azonban az eddigi legnagyobb üzletet - a wantchinatimes hírportál szerint - Kína kötötte.
Eszerint Kína 2020-ig 24 Changdo J-10 tipusú vadászgépet szállít Iránnak.Cserébe koncessziót kap 20 évre egy eddig ki nem termelt olajmezőre.Ez nagy lehetőség az állandó energiaéhségben szenvedő kínai ipar számára.Az üzlet értéke közel egymilliárd dollár.
Ugyanakkor a nagyon korszerű kínai vadászgép jelentős előrelépés az iráni légierő számára.
A J-10 korszerű  radarral és elektronikus harci eszközökkel van felszerelve.
Hatótávolsága 3000 km és a hangsebesség 2.2-szeresével képes repülni.


A dolog pikantériája az,hogy egyes izraeli szakértők szerint a J-10 az izraeli Lavi vadászgép tervei nyomán készült.
A Lavi vadászgépet Izrael a 80-as évek közepén fejlesztette ki, a maga idejében igen korszerűnek számított.Gyártásrára azonban amerikai nyomásra nem került sor és az izraeli légierőt F-16-os vadészgépekkel szerelték fel.

Egyesek szerint a Lavi vadászgép tervei ismeretlen úton-módon Kínába kerültek és ezt használták fel a J-10 építésekor.Mások szerint a hasonlóság csak külsőleges.

Lavi


Kép forrása: Google képkereső