12.8.15

Az Obama kormányzat a palesztinok oldalán




11 izraeli család(izraeli-amerikai állampolgárok)kártérítési pert indított amerikai bíróság előtt a Palesztin Hatóság ellen.A kereset 2001-2004 közötti időszakra vonatkozott, amikor is az említett családok tagjai öngyilkos merényletek áldozatai lettek.Részben életüket vesztették részben súlyosan megsérültek.
Az év februárjában született ítéletben az esküdtszék egyhanúlag jogosnak találta a keresetet és 218.5 millió $ kártérítést ítélt meg.Terrorügyekben az amerikai törvények szerint az összeg automatikusan háromszorozódik,tehát összesen 655 millió $-t kell fizetni.
A Palesztin Hatóság fellebezést nyújtott be.A felperesek ügyvédei erre azzal a kéréssel fordult a bírósághoz,hogy havi 30 millió $ óvadékot szabjon ki az alperesre, az eljárás idejére.(Ez nem szokatlan az amerikai bírósági gyakorlatban és azt a célt szolgálja,
hogy az alperesnek ne legyen érdemes az időt húzni.)
Erre reagálva tartotta szükségesnek az igazságügyminisztérium,hogy szakvéleményt nyújtson be a bíróságnak amely ellenzi az óvadékot,mert az a Palesztin Hatóság gazdasági összeomlásához vezet.
Antony Blinken külügyminiszterhelyettes azt mondta,hogy a Palesztin Hatóság összeomlása nagy biztonsági kockázatot jelentene a palesztinok,Izrael és az egész körzet számára.
Kent Jalovic az egyik felperes ügyvédje erre reagálva mondta,hogy szép,hogy az amerikai kormány a szakvéleményben legalább elismeri a felperesek jogát a kártérítésre, de nem emlékszik,hogy valaha is elítélték volna a Palesztin Hatóság által a börtönben ülő terroristáknak havi járandóság fomájában kifizetett óriási összegeket.

Forrás: Makor Rishon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése