23.10.17

Európa másik arca...





Avi Dichter, az izraeli parlament Külügyi és Védelmi Bizottságának elnöke, rövid összefoglalót tett közzé magyarországi és romániai hivatalos látogatásáról, melyre az elmúlt napokban került sor.

Mint írja, október 22-én este érkezett haza a Külügyi és Védelmi Bizottság által szervezett politikai látogatásról, melyen a fent említett két ország külügyminisztereivel és védelmi minisztereivel,valamint a párhuzamos bizottságok vezetőivel folytatott megbeszéléseket.
A tárgyalások során azt tapasztalta, hogy az Izrael iránti szimpátia és elfogadás magasabb, mint eddig valaha is volt. Erre utal a következő mondata is:
“Ne tévesszen meg mindet a két ország Iránhoz fűződő kapcsolata:  a jó pénz nem vakítja el látásukat, a kapcsolat ellenére   is valódi megértést tapasztaltam Izrael problémái iránt.”

Az elmúlt hét végét előadásokra és beszélgetésekre szánta az EAI (European Allies for ISRAEL) tagjaival. Ez a tömörülés az utóbbi években jött létre Európában, élén a svájci parlament védelmi bizottságának elnökével. Tagjai képviselők és vezető tisztségviselők Európa minden tagállamából. Kis részük zsidó, a többségük azonban keresztény.
Egy részük diplomáciai szolgálatot teljesített Izraelben, ezért a többieknél kicsit jobban érzik, hogy mi is és milyen is Izrael állam. Eltérően attól a képtől, amit a BDS képviselői és más antiszemiták terjesztenek.”


23/10/2017