27.7.15

Megoldódott az eltűnt iráni zsidók rejtélye



A ynet izraeli hírportál tudósítása szerint 18 évvel az esemény után a Moszad-nak sikerült megoldania a három eltűnt iráni zsidó rejtélyét.
A Kharmani testvérek - Szirusz és Ibrahim, valamint Norallah Ravizada 1997 februárjában indultak el Teheránból, hogy Izraelbe szökjenek. A pakisztáni határon kellett volna találkozniuk azzal az embercsempésszel, aki tovább vitte volna őket. Ide azonban soha nem érkeztek meg, útközben nyomuk veszett.

Ez három évvel az után történt, hogy nyolc másik iráni zsidó, három csoportban szintén megpróbált elszökni Iránból. Nekik is teljesen nyomuk veszett.

Az Izraelben élő családtagok számtalan fórumtól kértek segítséget, gyakorlatilag eredmény nélkül mindaddig, amíg Binjamin Netanjahu miniszterelnök utasította a Moszad-ot a vizsgálat lefolytatására.

A Moszad-nak mostanra sikerült megoldania a rejtélyt. A hivatalos közlemény a következőképpen hangzik: A hírszerző szervek megbízható forrásból származó  információk alapján göngyölítették fel az esetet és arra az álláspontra jutottak, hogy a zsidókat útközben elfogták és meggyilkolták. Az elkövető valószínűleg az embercsempész volt, de lehettek a határőrök is.

A Moszad-tól kapott információk alapján a jeruzsálemi legfőbb rabbinikus bíróság Yichák Yoszef főrabbi vezetésével azt a döntést hozta, hogy a hátramaradt feleségek özvegynek tekintendők és törvényesen újra házasodhatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése