16.6.16

Terror törvény - חוק התרור




2016. május 16-a az izraeli törvényhozás kiemelkedő napja, ugyanis a most elfogadott “terror törvény” az izraeli jogalkotás történetében az első, amely átfogóan, egy törvény keretein belül szabályozza a terrorral kapcsolatosan foganatosítható eljárásokat.
Ez idáig néhány törvényerejű rendelet és 14 törvény különböző alpontjai adtak útmutatást, azonban ezek mindegyike még a brit mandátumi időkből származott és alapvetően válsághelyzet kezelésére szolgált. Jogi értelmezésük személytől és állásponttól függően elég széles skálán mozgott.

A jelenlegi törvény előkészítését még az előző Kneszet idején Cipi Livni, akkori igazságügy-miniszter kezdeményezte.

A törvényt a Kneszet 57 - 16 arányban megszavazta. A törvény mellett voksolók között a parlament szinte minden pártjának képviselője megtalálható. Az Arab Lista és a Merec képviselői a törvény ellen szavaztak.  


Néhány szemelvény a törvényből:

  1. Terrorcselekményt elkövető személy (ide értve a nem konvencionális fegyver használatát is) életfogytiglani szabadságvesztésre (30 év) ítélhető.
  2. Terrorszervezet vezetőinek büntetési tétele, 25 év.
  3. Az a személy, aki terrorcselekmény elkövetése céljából fegyvert csempész v. árul, 20 év börtönbüntetésre és az alap pénzbírság 10-szeresére ítélhető.
  4. Az a személy, aki igazgatási, vagy parancsnoki funkciót tölt be terrorszervezetben, 10 évre ítélhető. Amennyiben a terrorcselekmény aktív résztvevője, a büntetési tétel plusz 15 év.
  5. Aki olyan vagyon elleni bűncselekményt követ el, amely kapcsolatba hozható a terrorral, 10 év elzárásra és az alap pénzbírság 20-szorosára ítélhető.
  6. Terroristák kiképzéséért 9 év börtönbüntetés jár.
  7. Az eddigi törvényekhez képes lényeges változás, a terroristák segítőinek büntetése. Aki terroristát bármilyen módon is segít, 5 év elzárással sújtható. Aki nyilvánosan, bármilyen módon támogatásáról biztosítja a terrorszervezetet, annak 3 év elzárással kell számolnia.


Csak érdekességként jegyzem meg, hogy számos nyugat ország nagykövetsége beszerezte a törvény hivatalos szövegét - gondolom álmatlan éjszakákra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése