27.3.16

A hevroni eseményekről - röviden



Háttér: Purim napján (2016. március 24-én (csütörtök) reggel a pátriárkák temetkezési helyétől nem messze (Makpéla barlang - Hervon) két terrorista késsel támadt az ott szolgálatot teljesítő katonákra. Az egyiket súlyosan megsebesítették, a társai a támadókat ártalmatlanították. Közülük az egyik azonnal meghalt, a másik megsérült.

Az események:

  1. Nyilvánosságra került a BECELEM videója, amely azt mutatja be, amint egy katona az életben maradt terroristát fejbe lövi. A videó elejéről “lemaradt” a hang, amelyen azt lehet hallani, hogy valaki a helyszínen lévő civilek közül (vagy az egyik mentős) figyelmezteti a katonát arra, hogy még mozog, robbantani fog. Ezt a később nyilvánosságra került, hangos videóból lehet tudni.
  2. A katonát letartóztatják, a vezérkari főnök, a védelmi miniszter és több politikus azonnal elítéli a katonát cselekedetéért. A vezérkari főnök utasítást ad a területileg illetékes parancsnoknak, hogy a katonával szemben a legszigorúbban járjanak el.(Mindezt még a “hangos” videdó megjelenése előtt.)
  3. A szélső-baloldal, a hírközlés egy részének támogatásával, azonnal támadást indít a hadsereg (és nem a katona) ellen.
  4. Ugyanakkor “felrobban” a világháló és tüntetések is zajlanak a katona támogatására.
  5. A katonát a katonai bíróság öt napra letartóztatásba helyezi.
  6. A területileg illetékes parancsnok az akciónál jelenlévő parancsnokokat - köztük a katona közvetlen parancsnokát is - nem megfelelő feladat-teljesítés miatt - figyelmeztetésben részesíti.
  7. A katona családja a hírközlő szerveken keresztül felhívást tesz közzé a katonai vezetőkhöz és a politikusokhoz és rögtönítélő bíráskodással és linccsel vádolja őket.
  8. A család bírálatát a katonai szóvivő visszautasítja és nyilvánosságra hoz két dolgot. Egyrészt azt, hogy a katona a parancsnokával együtt, annak dzsipjén érkezett a helyszínre, közvetlen a merénylők ártalmatlanítása után. Másrészt, hogy a helyszinen lévő egyik parancsnok megvizsgálta a merénylőt és úgy találta, hogy nincs a testén robbanószer. (Az eddig nem derült ki, hogy az információt megfelelő módon tovább adta-e?)

(Talán érdemes megjegyezni, hogy egy többé-kevésbé hasonló esemény zajlott le nemrégiben a jeruzsálemi piac közelében. Ott az esemény résztvevője nem katona, hanem rendőr volt. A rendőr ellen a vizsgálat után az eljárást megszüntették. Eizenkott vezérkari főnök közvetett módon kritikát gyakorolt az esemény felett, amivel szintén elég nagy vihart váltott ki a úgy a közvélemény, mint a rendőri vezetők körében.)



1 megjegyzés:

  1. az izraeli katonák mindig etikusan és humánusan járnak el. remélem ezt a katonát is felmentik, és nem a szemforgató hippokraták véleménye szerint alakul.

    VálaszTörlés