30.8.15

A békefenntartók menekülnek a Szinájról?



Az utóbbi időben egyre többet hallani arról,hogy a békefenntartókat ki akarják vonni a Szináj félszigetről, a terrorfenyegetés miatt.

A békefenntartó erők az 1979-es egyiptomi-izraeli békeszerződés óta tartózkodnak a Szináj félszigeten.Feladatuk a két fél közötti egyeztetés és az egyiptomi katonai jelenlét ellenőrzése.(A békeszerződés értelmében az egyiptomiak csak rendőri erőt állomásoztathatnak a félszigeten.)
A békefenntartó erők az USA,Ausztrália,Kanada,Kolumbia,Csehország,Fiji,
Magyarország,Franciaország,Olaszország,New Zealand,Norvégia és Uruguay katonáiból állnak.

Az egyik érintett ország diplomatája szerint az egyeztető tevékenységre már egyáltalán nincs szükség, mivel izraeli és egyiptomi hivatalos személyek napi kapcsolatban állnak a legmagasabb szinten is.A békefenntartó erők felszerelése nem alkalmas egy nagyobb támadás visszaverésére,ráadásul a katonák számos kis bázisra vannak elosztva.

Izrael ellenzi a békefenntartók kivonását,bár ez számára nem jelent biztonsági kockázatot, de az ISIS ezt kétségtelenül győzelemként értékelné.

Egyiptom attól tart,hogy a békefenntartók kivonásával végképp megszünne a turizmus a félszigeten.Ezért felajánlotta,hogy fokozza a bázisok védelmét.A baj ezzel csak az,hogy a saját bázisaikat sem mindíg tudják megvédeni.

Forrás:Walla



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése