5.3.17

Tel-Aviv - Jeruzsálem




Tegnap este landolt Izraelben az amerikai kongresszusi képviselők vezette hivatalos küldöttség, mely azért érkezett az országba, hogy a helyszínen tanulmányozza az USA nagykövetség Jeruzsálembe történő áttelepítését.

A tárgyalás nem merül ki a kérdésbe bevont izraeli képviselőkkel történő egyeztetésben, helyszíni szemlére is sor kerül.

Mint a küldöttség vezetője elmondta, tisztában vannak azzal, hogy a döntés politikai szempontból drámai. A kivitelezés szempontjából nem a határidő a lényeges, hanem a szándék...David Friedman, az újonnan kinevezett nagykövet már többször is nyilatkozta, hogy nem kívánja igénybe venni  Herzlián a  nagyköveti rezidenciát, mindenképpen Jeruzsálemben keres lakhatási lehetőséget. Szándéka szerint a nagyköveti teendőket Jeruzsálemből kívánja intézni.

Mint ismeretes, a Trump-Netanjahu találkozónak ez is egyik témája volt, de már azt megelőzően az arab világ kifejezetten ellenezte az elképzelést. A jordán király a térség stabilitását veszélyeztető lépésnek tekinti, illetve a béketárgyalások kudarcának.
Abbasz pedig Hollande francia elnökkel - még a francia választások előtt lebonyolítandó - a palesztin állam elismeréséről tárgyalt.


05/03/2017

4 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik Friedman rendkívül diplomatikus viselkedése, ennél jobbat senki sem tudna tenni a jelenlegi kritikus helyzetben. Sok sikert és egy jövőbeni megoldást kívánok ennek az igen bölcs embernek!

    VálaszTörlés
  2. Nem lesz egy könnyű menet, mert Obama eleve fél évre befagyasztotta a témát. Ugyanakkor még a megrögzött Trump ellenesek sem írhatják - csak a végrehajtást - a számlájára, mivel az amerikai kongresszus 1995-ben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Ja, az sem véletlen, hogy Friedmant mindenképpen meg akarták fúrni azzal, hogy "túl lojális Izraelhez". Én bízom benne.

    VálaszTörlés
  3. Én csak azt nem értem, miért köt Obama fagyasztása. Miért nem lehet megsemmisíteni, v. kikerülni.
    Azt viszont értem, hogy Amerika elsősorban a saját problémáival küzd, ezért nem gyorsította a felolvadásnál előbbre a költözést.
    Az Arabok meg mindenért háborúzni akarnak. Tök mindegy mit csinál Trump, vagy Bibi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legjobb tudomásom szerint az elnöki rendeletet a következő nem oldhatja fel... De ennek abból a szempontból nincs is jelentősége, hogy a leendő nagykövetség Jeruzsálemben pillanatnyilag egy üres telek. Oda még építeni kell.

      Törlés