30.7.15

Késelés a jeruzsálemi melegfelvonuláson




Ma délután, a jeruzsálemi melegfelvonuláson egy ultraortodox férfi meleg ellenes jelszavakat hangoztatva rontott a felvonulók közé és késével hadonászva hat embert megsebesített. Közülük egy súlyos-életveszélyesen, egy súlyosan, két közepesen és két könnyebben sérült.
A merénylőt a civil ruhás rendőrök azonnal leteperték. Mint kiderült, az illető Isáj Slissel, aki 2005-ben az akkori melegfelvonuláson már késelt és az ezért kapott 10 éves börtönbüntetéséből három héttel ezelőtt szabadult.
Börtönbüntetése alatt - magaviselete miatt - többször ült magánzárkában, büntetését az utolsó napig letöltötte.

Felmerül a rendőrség felelősségének kérdése. Érthetetlen, hogy egy ilyen embert miért nem helyeztek rendőri felügyelet alá.

Az amerikai vezérkari főnök más véleményen




Mint a The Hill amerikai politikai hírportál jelenti, tegnap Martin Dempsey tábornok, vezérkari főnök megjelent a szenátus fegyverzeti bizottsága előtt.
Arra a kérdésre,hogy az iráni atomegyezmény valóban egyetlen alternatívája a háború - amint azt Obama elnök és Kerry külügyminiszter kijelentette - azt válaszolta,hogy “még számos más lehetőségünk van”.

Joni Ernst republikánus szenátor kérdésére válaszolva azt mondta,”...mint az elnök legfőbb katonai tanácsadója, soha nem mondtam az elnöknek,hogy az atomegyezmény egyetlen alternatívája a háború”.

29.7.15

Izrael Szíriában támadott




A libanoni - Hezbollahhoz közel álló - Al Manar televízió szerint ma az izraeli légierő pilóta nélküli repülőgépe egy járművet támadott a Golan fennsík szíriai oldalán, a drúzok által lakott Hader város közelében.
A televízióban egy kisteherautó roncsa volt látható.
A tudósítás szerint a járműben az Asszad oldalán harcoló palesztin Népi Ellenállási Mozgalom két aktivistája ült, útban az izraeli határ felé, ahol terrortámadást akartak elkövetni.

A két aktivista a helyszínen meghalt.

Végleges - Jonathan Pollard szabadul



Mint arról az összes izraeli hírforrás tegnap az esti órákban beszámolt, a szabadlábra helyezést elbíráló bizottság úgy döntött,Pollard november 21-én véglegesen szabadul.
Előzetesen az igazságügy-minisztérium bejelentette,hogy nem ellenzi a szabadonbocsátást.A bizottság döntése értelmében Pollard 2020-ig nem hagyhatja el az USA területét.
Miután 21-e szombatra esik, a szabadonbocsátást előrehozták 20-ra.

Pollardot 1985 november 21-én tartóztatták le az izraeli nagykövetség bejárata előtt,miután megtagadták tőle,hogy a nagykövetség területére lépjen.
Jonathan Pollard ekkor a haditengerészet hírszerző részlegénél volt elemző és dokumentumok ezreit juttatta el Izraelbe.

A szabadlábra helyezést elbíráló bizottság utoljára egy évvel ezelőtt ült össze, de akkor Pollard kérelmét elutasították.Ezután ügyvédei Elliot Lauer és Jacques Semmelman számos dokumentumot nyújtottak be, amellyel igazolni kivánták, hogy Pollard példás magaviseletű és már semmilyen veszélyt nem jelent az USA-ra nézve.Egyúttal igazolták,hogy Pollardot szabadulásakor lakás és munka várja New York körzetében.

Azt a döntést,hogy Pollard 2020-ig nem hagyhatja el az USA területét csak Obama elnök változtathatja meg,aki azonban máris bejelentette,hogy semmilyen módon nem kiván az ügybe beleavatkozni.

28.7.15

Sylvan Shalom és Szaib Arikat titkos találkozója



A Haarec napilap jelenti,hogy múlt csütörtökön titokban találkozott Ammanban, Jordánia fővárosában Sylvan Shalom a palesztin béketárgyalások vezetésével megbízott belügyminiszter és Szaib Arikat a PFSZ végrehajtó-bizottságának újonnan megválasztott főtikára.
A találkozó elején a jordán kormány és az EU képviselői is jelen voltak,majd a megbeszélést négyszemközt folytatták.
Megállapodtak,hogy a közeli jövőben újra találkoznak.

A találkozóról természetesen Binjami Netanyahu és Mahmud Abbasz is tudtak, az amerikaiakat azonban nem tájékoztatták.

Irán ezárta a pénzcsapot



Mint a Makor Rishon napilap jelenti, tegnap Musza Abu Marzuk a Hamasz politikai irodájának helyettes vezetője bejelentette, Irán teljes egészében megszüntette a Hamasz pénzügyi támogatását.Ez egyaránt vonatkozik a polgári és katonai támogatásra.
Ez érzékenyen érinti a Hamaszt mert az iráni támogatás a költségvetés jelentős részét tette ki.
Irán és a Hamasz viszonya a szíriai pogárháború miatt zuhant mélypontra.Mint köztudott, Irán Aszadot míg a Hamasz az ellenzéket támogatja.
Talán érdemes megjegyezni,hogy Marzuk és főnöke Haled Mashal Szaud Arábiában járt egy héttel ezelőtt.







Marmara ügy - nincs folytatás



Fatou Bensouda a hágai nemzetközi bíróság főügyésze azt javasolta a bíróság fellebviteli tanácsának,hogy véglegesen utasítsa el a Marmara dosszié újra-megnyitására tett javaslatot.
Mint köztudott tíz nappal ezelőtt egy három főből álló bírói tanács arra utasította a főügyészt,hogy nyissa meg újra a dossziét.

A főügyész javaslatában leirja,hogy a bírók megsértették a hágai bíróságot megalapító római egyezmény azon pontját, amely szerint egyetlen bírói tanácsnak sincs joga perujraelvételre utasítani a főügyészt.
Egyébként is a bírók az indoklásban kizárólag technikai és nem jogi kifogást emeltek a főügyész előző határozatának azon pontjai ellen amivel nem értenek egyet.
A főügyész eredeti javaslatában a vád elejtését javasolta, bűncselekmény bizonyítottságának hiányában.
Az eredeti pert és a perujrafelvételt is a Comore szigetek kérte.

Forrás: Haarec

27.7.15

Meglepetés hadgyakorlat



Az izraeli hadsereg ma reggel előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett.Több százezer tartalékos reggel óta kap automatikus telefonhívást vagy SMS-t.Legtöbbjük azzal a kiegészítéssel,hogy ez csak próba nem kell bevonulnia.Több ezernek azonban - az összes fegyvernemből - azonnal jelenkeznie kellett a készenléti raktáraknál a felszerelésért.
A hadsereg egy magasrangú tisztje szerint a gyakorlat célja egy feltételezett szárazföldi- és rakétatámadás elhárítása Libanon és Gáza felől.A légierőt készenléti állapotba helyezték,a haditengerészet pedig a háborús állapotnak megfelelően a fontos objektumokat védi.
A hátországvédelmi parancsnokság a romok közül való mentést gyakorolja.




Megoldódott az eltűnt iráni zsidók rejtélye



A ynet izraeli hírportál tudósítása szerint 18 évvel az esemény után a Moszad-nak sikerült megoldania a három eltűnt iráni zsidó rejtélyét.
A Kharmani testvérek - Szirusz és Ibrahim, valamint Norallah Ravizada 1997 februárjában indultak el Teheránból, hogy Izraelbe szökjenek. A pakisztáni határon kellett volna találkozniuk azzal az embercsempésszel, aki tovább vitte volna őket. Ide azonban soha nem érkeztek meg, útközben nyomuk veszett.

Ez három évvel az után történt, hogy nyolc másik iráni zsidó, három csoportban szintén megpróbált elszökni Iránból. Nekik is teljesen nyomuk veszett.

Az Izraelben élő családtagok számtalan fórumtól kértek segítséget, gyakorlatilag eredmény nélkül mindaddig, amíg Binjamin Netanjahu miniszterelnök utasította a Moszad-ot a vizsgálat lefolytatására.

A Moszad-nak mostanra sikerült megoldania a rejtélyt. A hivatalos közlemény a következőképpen hangzik: A hírszerző szervek megbízható forrásból származó  információk alapján göngyölítették fel az esetet és arra az álláspontra jutottak, hogy a zsidókat útközben elfogták és meggyilkolták. Az elkövető valószínűleg az embercsempész volt, de lehettek a határőrök is.

A Moszad-tól kapott információk alapján a jeruzsálemi legfőbb rabbinikus bíróság Yichák Yoszef főrabbi vezetésével azt a döntést hozta, hogy a hátramaradt feleségek özvegynek tekintendők és törvényesen újra házasodhatnak.

Mahmud Abbasz lemond?




Az izraeli televizió 1-es csatornája szerint Mahmud Abbasz(80 éves) a Palesztin Hatóság elnöke bejelentette közvetlen környezetének,hogy két hónapon belül lemond posztjáról.Lemondása okául az “öregkori fáradságot”jelölte meg.
Egyes palesztin források szerint azonban az igazi ok a palesztin-izraeli béketárgyalások teljes befagyása,(amelynek folytatását teljesíthetetlen feltételekhez kötötte)valamint népszerűtlensége a palesztin lakosság körében.
Mahmud Abbasz elnöki mandátuma 2009-ben lejárt, így 4 éves mandátumának 10 évét kezdte meg januárban. Hivatalosan nincs helyettese.
Nimar Hamad, Abbasz tanácsadója kijelentette,hogy az egész csak minden alap nélküli spekuláció amit Izrael terjeszt.
Azonban ahogy a közmondás mondja “nem zörög a haraszt…”. Erre utal az is, hogy tegnap a PFSZ végrehajtó bizottsága főtitkárává választotta Szaib Arikatot.Arikat az izraeli-palesztin béketárgyalásokon a palesztin küldöttség vezetője volt.Meglehetősen népszerű a lakosság körében és így eséllyel indulhat az esetleges választásokon egy Hamasz jelölttel szemben.

Szaib Arikat jelölését maga Mahmud Abbasz terjesztette elő,ami határozottan értékelhető úgy is,hogy az utódját látja benne.

26.7.15

Nyári tábor Hamasz módra




A Walla hírportál jelentése szerint a Hamasz katonai szárnya bejentette,hogy nyári tábort szervez 15000 15 és 60 év közötti gázai férfiak számára.
A tábor két hétig tart.A résztvevők katonai harci technikákat tanulnak,éleslövészeten vesznek részt,valamint a mentési és elsősegélynyujtási ismereteket sajátítanak el.
A Hamasz által szervezett nyári táborokban eddig a Korán tanulmányozásával és sporttal foglalkoztak.

Bejentették,hogy a sajtónak nem engedélyezik a helyszíni tudósítást.



Rendzavarás a Templom hegyen


Vasárnap a kora reggeli órákban a rendőrség és a határrendőrség egységei behatoltak a Templom hegyre, ahova az éjszaka folyamán arab fiatalok szívárogtak be felfegyverezve Molotov koktélos üvegekkel, petárdákkal és kövekkel.
Utóbbiak célja az volt, hogy a zsidóság legnagyobb gyásznapján (Tisa b’Áv) a Siratófalnál imádkozó zsidókat megzavarják.
A biztonsági erők érkezésekor a Sziklamecsetbe barikádozták el magukat és Molotov koktélt, köveket dobáltak rájuk.
Az akció alkalmával három arabot letartóztattak, négy rendőr könnyebben megsérült.
Templom hegy rendje rövid időn belül helyreállt.


61900633981284640360no.jpg


619005901002499490490no.jpg


619006101001961640360no.jpg


Képek forrása:צילום: חטיבת דובר המשטרה