23.7.15



Izrael harci helikoptereket ajándékozott Jordániának

Az izraeli rádió (reshet bet) amerikai forrásokra hivatkozva jelentette,hogy Izrael 16 Cobra tipusú harci helikoptert ajándékozott Jordániának.
A helikoptereket az izraeli légierő kivonta a használatból és Apache tipusúakkal váltotta fel.

A helikopterek felújításához az amerikaiak biztosították a költségvetést és a cserealkatrészeket.

A jordán légierőnek eddig 25 Cobra tipusú helikoptere volt.Az új gépeket határellenőrzésre kívánják felhasználni.


Az iráni atomegyezmény titkos mellékletei

“The Hill” amerikai politikai hírportál közlése szerint Susan Rice, Obama elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója elismerte,hogy az egyezmény mellékleteként létezik egy másik titkos egyezmény,amelyet Irán és a Nemzetközi Atomenergiaügynökség kötöttek az ellenőrzés körülményeiről.
Susan Rice állítása szerint az egyezményt - titoktartási kötelezettség mellett - ismertetni fogják a szenátorokkal.

Republikánus szenátorok nagy felháborodással fogadták a közlést,hangsúlyozva,hogy a titkos szerződés léte csak fokozza a bizalmatlanságot az atommegállapodással szemben.


Útban az ISIS felé…

Mint arról a Názáretben megjelenő A-Sinara tegnap tudósított egy lodi(Tel Aviv közelében)illetőségű arab fiatalt tartóztattak le a török hatóságok a szír határ közelében.
A letartóztatott - két másik fiatal társaságában - Törökországon keresztül akart Szíriába utazni és ott az ISIS-hez csatlakozni.
A fiatalok egyike azonban két nappal idulás előtt elmesélte szándékukat a családjának.A család némi gondolkozás után a redőrséghez fordult az pedig a török hatóságokhoz.Így került sor a fiatal letartóztatására Adna városában,amely közvetlenül a szír határon fekszik.

A fiatal ma áll Törökországban bíróság elé.

A másik két arab fiatal sosáról nincs információ.  



Izrael és Kanada új kereskedelmi szezrődést írt alá

Amíg az EU egyre inkább kiterjeszti Izrael bojkottját,addig Kanada és Izrael új szabadkereskedelmi szerződést írt alá.A szerződésben midkét fél vállalta,hogy jelentős vámkedvezményt nyújt mezőgazdasági, élelmiszeripari és halászati termékek számára.Ez egyaránt vonatkozik friss és feldolgozott termékekre.
A fent felsorolt termékekre nincs mennyiségi korlátozás.
Az 1997-ben megkötött eredeti szerződés óta a két ország kereskedelmi forgalma a háromszorosára emelkedett.

Vivian Berkovits Kanada izraeli nagykövete szerint a most megkötött szerződés erősíti a versenyt az izraeli piacon és ez végül is árcsökkenéshez vezet.

22.7.15



Európa és az anti-izraeli szervezetek

Tegnap Cipi Hotoveli külügyminiszter helyettes hivatalába kérette a svéd, a dán, a svájci és brit nagykövetet és hosszasan beszélgetett velük az államaik által anti-izraeli szervezeteknek nyújtott támogatásról.
Adatokat tárt a nagykövetek elé a pénzügyi támogatás mértékéről.Ezek szerint Svédország,Dánia és Svájc 4-4 millió shekel,Nagy-Britannia 12 millió shekel támogatást nyújtott.
A múlt héten Hotoveli találkozott a spanyol külügyminiszter helyettessel és a holland külügyminiszterrel, a találkozón - több más mellett - szintén szóba hozta a támogatást.
Adatai szerint Spanyolország 3 millió,Hollandia 12 millió shekelt juttatott különböző Izrael ellenes szervezeteknek.
A megbeszélésen résztvett egyik diplomata szerint a találkozó kellemes és tárgyszerű légkörben zajlott, a külügyminiszter helyettes nem minden szervezet támogatását kifogásolta csak kifejezetten az anti-izraeliekét,mint pl.a “megtörni a hallgatást”.

Egy másik diplomata szerint Hotoveli mondanivalójának lényege az volt,hogy ha Európa annyira érdekelt az izraeli-palesztin békekötésben akkor miért támogat olyan anti-izraeli szervezeteket amelyeknek egyetlen célja Izrael delegitimációja,elszigetelése.

A diplomaták visszautasították a külügyminiszter helyettes felvetéseit.


21.7.15



Terroristák visszatérése a börtönbe


A Shalit ügyben 1027 terrorista került szabadlábra,jelentős hányaduknak vér is tapad a kezéhez.
Szabadulásukkor aláirtak egy nyilatkozatot amelyben tudomásul veszik,hogy feltételesen szabadulnak és amennyiben terrorcselekményért ismét letartóztatásra kerülnek, a maradék büntetést le kell tölteniük.


A katonai ügyészség ma hozta nyilvánosságra, hogy 46 terrorcselekményért újra letartóztatott személynek kell visszatérnie a börtönbe, a kegyelmi bizottság javaslata alapján.Ezeket a személyeket az eredeti eljárásban is katonai bíróság ítélte el.


A megoszlás a következő:15 fő életfogytiglan,3 fő 20 év,13 fő 10-20 év és 15 fő 10 év alatt.

Tudni kell,hogy a Hamasz a két izraeli polgári személy és a katonák maradványainak visszaszolgáltatásáról történő tárgyalás előfeltételének tekinti a fenti terroristák szabadonbocsátását.

hatan, akiket a Shalit ügyben szabadult arabok öltek meg


Izraeli arab lett az új kereskedelmi attasé Törökországban

Izrael új kereskedelmi attaséja Isztambulban Munir Akbariia Um El-Fahemből,aki ezt a feladatkört már Indiában is betöltötte.
Izrael és Törökország államközi kapcsolatai a Marmara incidens óta mélyponton vannak.Nem így a gazdasági kapcsolatok amelyek folyamatosan bővülnek.

Munir Akbariia arra a kérdésre,hogy előnyt jelent-e munkájában,hogy muzulmán azt válaszolta,hogy ”azt hiszem igen,mert ismerek olyan nüanszokat amelyeket másoknak tanulni kell.”

20.7.15



Holocaust áldozatok maradványait találták meg Strasbourgban

86 Holocaust áldozat maradványait találták meg üvegekben, a strasbourgi igazságügyi orvostani intézetben.
Az áldozatokat 1943-ban gázosították el és maradványaik August Hirth SS orvos utasítására kerültek Stasbourgba.Hirth akkor az intézet vezetője volt és a maradványokat kisérleti célra használta.Az üvegeken megtalálhatók az áldozatok tetoválási számai.
Felmerül a kérdés,hogyan lehetséges,hogy 70 éven át senki sem figyelt fel az üvegekre az intézetben.

A maradványokat a vallási előírásoknak megfelelően eltemetik.



Az USA védelmi minisztere Izraelbe érkezett

Ashton Carter, amerikai védelmi miniszter tegnap este Izraelbe érkezett.Érkezésekor kijelentette,hogy nem akarja senki véleményét megváltoztatni az egyezményről, hanem az eddig is szoros katonai együttműködést kívánja még szorosabbra fűzni.
Ugyanakkor kifejtette,hogy az egyezmény azért is jó mert nyitva hagyja egy esetleges katonai akció lehetőségét, amire az USA katonailag készen áll.
Ez némileg ellentmond Kerry külügyminiszter előző napi nyilatkozatának amelyben azt mondta,hogy az egyezménynek nincs alternatívája.



Nyugati védelem az iráni atomlétesítményeknek

Irán és a nyugati hatalmak között kötött szerződés 142.oldalán található 10.pont szerint a nyugati fél segítséget nyújt az iráni atomlétesítmények megvédéséhez.

10.co-operation through training and workshops to strengthen Iran’s ability to protect against and respond to nuclear security threats,including sabotage,as well as to enable effective and sustainable nuclear security and physical protection systems.

19.7.15

Argentína, ezelőtt 21 évvel



Ma 21 éve, hogy Irán terrortámadást intézett az argentínai zsidó központ ellen, melynek 85 halálos áldozata volt. 




A jeruzsálemi Héber Egyetem a 23. helyen


A CWUR(világközpont az egyetemek rangsorolására)idei rangsorolása szerint a Héber Egyetem a világ egyetemei között a 23. helyre került.


A besorolás szempontjai a következők:
1. Oktatás színvonala(15. hely)
2. Nagy cégek igazgatóinak aránya a végzettek között(25%)
3.Díjat nyert kutatók aránya a végzettek között(25%)

Az első öt helyen a következő egyetemek találhtók: Howard,Stanford,MIT,Cambridge, Oxford.


Jonathan Pollard szabadul?

Mint az Algmiinr jiddis nyelvű amerikai zsidó hírportál jelentette, jó esély van rá,hogy Jonathan Pollard a közeli jövőben szabadul.
November 21.-én lesz harminc éve,hogy Pollard börtönben ül.A törvény értelmében jogosult kegyelemre.
Hivatalosan senki nem reagált a hírre,de a hírportál szerint az igazságügyminisztérium most nem ellenzi a kegyelmet.Állításuk szerint az esetleges kegyelem nem az iráni egyezménnyel van összefüggésben hanem Pollard rossz egézségi állapotával.

Jonathan Pollard az USA történetében leghosszabb ideje börtönben űlő, kémkedésért elítélt rab.