2.9.15

Hála kelet-jeruzsálemi módra



Ma délután 3 órakor segélykérő hívás érkezett a tűzoltóság központjába, jelezve, hogy a kelet-jeruzsálemi Iswaija egyik 5 emeletes házában lakástűz van. Négyen a tűz fogságába estek, köztük egy anya és gyermekei.
A hívásra öt tűzoltó autó vonult ki, rendőri kísérettel.

A tűzoltók életük kockáztatásával kimentették a bent rekedteket, akik közül ketten orvosi ellátásra szorultak, enyhe füstmérgezés miatt, majd úgy sikerült eloltaniuk a tüzet, hogy az nem terjedt át az épület többi lakására.
Miután befejezték az oltást, elkezdték összepakolni a felszerelést, amikor is a közben összegyűlt tömeg egy része kőzáport zúdított rájuk.

Végül is a rendőrök fellépése mentette ki a tűzoltókat szorult helyzetükből.

Forrás: Arutz 7

1.9.15

Tanévnyitás Izraelben



-כיתה-א-2zpce0z4x3pcgh2mfym4ui.png


A mai nappal megkezdődött a 2015/16-os tanév.
Az Oktatási Minisztérium beszámolója szerint az idei évben több, mint 2 millió diák kezdi meg, illetve folytatja tanulmányait a különböző oktatási intézményekben.
Közülük 157.477 az általános iskola első osztályát és 118.721 fő készül az érettségire.

A költségvetésből egy milliárd shekel a diákok “esélyegyenlőség” projektjére fordítandó. Ebben szerepel többek között 1000 speciális akusztikával kialakított (személyre adaptált) tanterem a nagyotthallók számára, a gyengénlátók részére speciális táblák, a mozgáskorlátozottak közlekedését biztosító akadálymentesítés, illetve lift kialakítása...

31.8.15

2000 éves lelet Jeruzsálemben




Egy piramis alakú, óriási kövekből épült lépcsőt találtak az Óváros falai mentén, a Dávid király városában folyó ásatások során.
Az építmény a második szentély idején épült és az akkori főutca szélén állt.
Feltételezések szerint szószék lehetett.
A lépcsőt takaró törmelékben ép cserép, kő és üveg edényeket is találtak.
Maga a főutca az első század 30-as éveiben épült és korának legnagyobb szabású ilyen építkezése volt.

Forrás: Műemléki Felügyelőség



30.8.15

A békefenntartók menekülnek a Szinájról?



Az utóbbi időben egyre többet hallani arról,hogy a békefenntartókat ki akarják vonni a Szináj félszigetről, a terrorfenyegetés miatt.

A békefenntartó erők az 1979-es egyiptomi-izraeli békeszerződés óta tartózkodnak a Szináj félszigeten.Feladatuk a két fél közötti egyeztetés és az egyiptomi katonai jelenlét ellenőrzése.(A békeszerződés értelmében az egyiptomiak csak rendőri erőt állomásoztathatnak a félszigeten.)
A békefenntartó erők az USA,Ausztrália,Kanada,Kolumbia,Csehország,Fiji,
Magyarország,Franciaország,Olaszország,New Zealand,Norvégia és Uruguay katonáiból állnak.

Az egyik érintett ország diplomatája szerint az egyeztető tevékenységre már egyáltalán nincs szükség, mivel izraeli és egyiptomi hivatalos személyek napi kapcsolatban állnak a legmagasabb szinten is.A békefenntartó erők felszerelése nem alkalmas egy nagyobb támadás visszaverésére,ráadásul a katonák számos kis bázisra vannak elosztva.

Izrael ellenzi a békefenntartók kivonását,bár ez számára nem jelent biztonsági kockázatot, de az ISIS ezt kétségtelenül győzelemként értékelné.

Egyiptom attól tart,hogy a békefenntartók kivonásával végképp megszünne a turizmus a félszigeten.Ezért felajánlotta,hogy fokozza a bázisok védelmét.A baj ezzel csak az,hogy a saját bázisaikat sem mindíg tudják megvédeni.

Forrás:Walla