17.7.15



Újabb vizsgálat Marmara ügyben?


A hágai nemzetközi bíróság történetében eddig példátlan módon, a bíróság felszólította a főügyészt,hogy  nyissa meg újra a Marmara dossziét és vizsgálja felül előző döntését, amelyben nem tartotta szükségesnek vizsgálat megindítását.
Mint emlékezetes a Marmara török hajó megkisérelte áttörni a gázai tengeri zárat,amikor ezt megakadályozandó izraeli katonák szálltak a fedélzetre vasrudakkal és késekkel támadták meg meg őket.Az akció során kilenc török életét vesztette.
Izraelben a kormány és az ellenzék egyaránt felháborodottan reagált.Jair Lapid szerint a hágai nemzetközi bíróság most bebizonyította,hogy egy kétszínű szervezet amely meg van fertőzve antiszemitizmussal és Izrael ellenességgel.

Merénylet Moszkvában


Tegnap Moszkvában a zsidó múzeum bejárata előtt rálőttek Szergej Usztyinovra(62 éves) a múzeum igazgatójára.Állapota súlyos nem életveszélyes.

Egyelőre nem tudni,hogy a merénylet antiszemita indíttatású-e?
 

16.7.15



A Hamasz közeledik Szaud Arábiához?

Az elmúlt éjjel Haled Mashal a Hamasz vezetője, helyettese Musza Abu Marzuk és Szalah El-Aaruri Szaud Arábiába érkezett.
Ez az esemény egyértelműen utal arra,hogy a Hamasz távolodik Irántól és közeledik a szaudiakhoz.Szaud Arábia a múltban már tett ebbe az irányba lépéseket.

A Hamasz katonai szárnya élén Muhamad Deffel egyelőre ellenzi ezt a közeledést.



Mengisto él és egészséges

A Walla honlap palesztin forrásokra hivatkozva jelenti,hogy a Hamasz elismerte, Mengisto náluk van él és egészséges.
A Hamasz egyúttal jelezte készségét a fogolycsere tárgyalások megkezdésére,továbbá érdekeltségét fejezte ki egy hosszútávú tűzszüneteben.
Ebben az ügyben Tony Blair háromszor találkozott Haled Mashal Hamasz vezérrel Katarban.

Mashal a tűzszünet ügyében találkozni kiván az EU képviselőivel,hogy kifejtse feltételeit,amelyek:
1.Egy norvég bizottság ellenőrzi Gáza helyreállítását.
2.Egy svéd-svájci bizottság ellenőrzi a fizetések átutalását.
3.Még egy erőművet és egy víztisztítót kell építeni.
4.Végül kikötőt és repülőteret kell építeni.

Mashal szerint a tűzszünet csak Gázára vonatkozik.


Izrael és a szír tábornok

The Intercept honlap Edward Snowdenra hivatkozva jelentette,hogy Izrael a felelős Muhamad Szulimán szír tábornok haláláért.A tábornok halálának körülményeit eddig sűrű homály fedte.
A jelentés szerint az izraeli haditengerészeti kommandó 2008. augusztus 1-jén Tartus kikötőjében a tenger felől közelítette meg a tábornok nyaralóját aki éppen a vacsoráját fogyasztotta.A kommandósok nagy távolságról nyakon és fejbe lőtték majd a tengeren át távoztak.
Szulimán tábornok volt Asszad összekötője Irán és a Hezbollah felé,valamint ő volt felelős az épülő atomerőmű biztonságáért.
Az NSA az izraeli katonai adások lehallgatásával jutott az információ birtokába.
Ez további kényes problémákat vet fel, miután az NSA központjában izraeli hírszerzők is ülnek.

15.7.15



Újabb késeléses merénylet


Délután 2 órakor Nahlielnél (Somron,Binjamin megye) fiatal arab nő közelítette meg a katonai őrtoronynál álló katonák csoportját és egyiküket hátba szúrta.A katonát a mentők közepesen súlyos sérüléssel a Shiba kórházba (Tel Aviv) szállították.
A merénylőt a többiek semlegesítették és átadták a biztonsági szerveknek.


1941676-18.jpg


Izraeli-palesztin közeledés?

Nyilánosságra került,hogy Netanyahu miniszterelnök és Mahmud Abbas palesztin elnök bizalmasai már kb.három hónapja titokban tárgyalnak a két fél álláspontjának közelítése érdekében.
A palesztin fél vállalta,hogy befagyasztja az ENSZ beadványokat,míg Izrael csökkenti a telepeken az építkezést és további könnyítéseket ad a palesztin lakosságnak.
Mint az egyik palesztin tárgyalófél kijelentette:”...ez nem egyezmény csak a körzetben kialakult helyzetre adott válasz”.
Izraeli vélemény:”...mindkét félnek szüksége van a másikra”.

                  











Oroszország és az izraeli gáz

Orosz energiavállalatok már az elmúlt években is érdeklődtek az izraeli gáz iránt.Most Izraelbe érkezett  egy nagy létszámú küldöttség az orosz energiaügyi miniszter helyettesének vezetésével.A küldöttség tagjai energiaipari és más óriásvállalatok vezetői.
Az orosz vállalatvezetők elsősorban az izraeli gázvállalatok képviselőivel találkoznak,majd az illetékes izraeli minisztérium kerekasztalt szervez más izraeli nagyvállatok képviselőivel.
















14.7.15



Izraeliek a Hamasz fogságában

Mint tudott, két izraeli polgári személy van a Hamasz fogságában. Tegnap este a televízió 2-es csatornája nyilvánosságra hozta: nem sokkal azután,hogy Avraham Mengisto átlépte a gázai határt, Izrael közvetítőn keresztül érintkezésbe lépett a Hamasszal szabadonbocsátása érdekében.Meglepetésre, pozitív választ kaptak.Azonban a Hamasz egy eritreait adott át a hadsereg képviselőinek,akik azonnal látták a csalást és az eritreait visszatoloncolták.
Ezután a Hamasz azt állította,hogy Mengistot Egyiptomba vitték orvosi kezelésre.Az egyiptomi hatóságokkal hamar sikerült tisztázni,hogy ez sem igaz.
A másik személy a negevi beduin(akinek nevét és fényképét a család kérésére tilos közölni)ügyében beduin csatornákon folyik a közvetítés.

Talán érdemes megjegyezni,hogy a gázai lakosság túlnyomó többsége beduin,akiknek nagy része a Negevből, egy része pedig a Sínai félszigetről került oda.E három területrész között az átjárás sokáig elég szabad volt.

13.7.15




Reuven(Rubi)Rivlin államelnök az Olajfák  hegyén

Ma reggel Reuven Rivlin államfő látogatást tett az Olajfák hegyén lévő ősi zsidó temetőben.Miután felkereste szülei sírját ellátogatott a temetőnek abba a részébe ahova afgán zsidókat temettek..Ez a rész szenvedte a legtöbbet az utóbbi idők vandalizmusától.Itt és a temető többi részén összesen 62 sírt törtek össze.Már egy jó ideje rendszeresek a sírrongálások,a temetőt csak védőőrizet mellett lehet látogatni.
Tudni kell,hogy a temető északkeleti része közvetlen szomszédságában egy arab falu fekszik.
Az államfő felkérte a temető fenntartóit a károk mielöbbi helyreállítására.A körzeti rendőrparancsnok elmondta,hogy fokozzák a rendőri jelenlétet úgy a temetőben, mint annak környékén, valamint lépéseket tesznek védőkerítés építésére a leginkább veszélyeztetett részen.
Reuven Rivlin végül a jelenlevő néhány érintetthez fordult:”Megértem fájdalmatokat,de nem szabad feladni,minket soha nem üldöznek el innen!”





EU - izraeli tárgyalások a Palesztin Hatóság gazdasági helyzetéről


Az EU és Izrael tárgyalásokat kezdenek a Palesztin Hatóság gazdasági helyzetének javításáról.Az EU ebben az ügyben  már 2014 novemberében Izraelhez fordult,de az elhúzódó kormányalakítás miatt csak most jutottak döntésre.

Tudni kell,hogy az EU eddig is euró-százmilliókkal támogatta a Palesztin Hatóságot,de a pénz nagy része “felszívódott”,említésre érdemes beruházásokra alig került sor.


“Kerekasztal”a különböző zsidó hitágazatok számára

Mint ismert, David Azulay(Sasz)vallásügyi miniszter kirohanása a nem ortodox hitágazatok ellen, feszültséget keltett az USA ezen hitágazatokhoz tartozó zsidóságával.

Erre reagálva Binjamin Netanyahu miniszterelnök a minisztertanács tegnapi ülésén bejelentette,hogy kerekasztalt hoznak létre Avihay Mendelblitt a minisztertanács titkára és Natan Saranszkij a Szochnut elnöke vezetésével és az összes hitágazat részvételével.


12.7.15




Az izraeli média a Hamasz szolgálatában

A Hamasz hivatalos újságja a - Palesztina - egész oldalas cikket közölt,amelyben egy fogolycsere esélyeit és méreteit taglalja.
Ibrahim Dzsabar Izrael szakértő szerint az izraeli kormány minden árat meg fog adni cserébe a katonák tetemrészeiért és a két polgári személyért.
Az izraeli média egy jelentős része minden mérlegelés nélkül, óriási nyomást gyakorol a kormányra  ugyanúgy, mint a Shalit ügyben.Ibrahim Dzsabar szerint nagyon könnyen lehet,hogy az izraeli börtönök a fogolycsere követeztében ki fognak ürülni.Ez jelenleg kb.6000 ezer főt jelent.

Halálbüntetés a terroristáknak?

A miniszteri bizottság ma vitatja meg,hogy jogilag lehetséges-e a halálbüntetés törvénybeiktatása halálos merényletet elkövetett terroristák esetében.A közvélemény egy jelentős része támogatja a javaslatot.
Jelenleg Izraelben csak katonai bíróságnak van joga halálbüntetés kiszabására.